Dárci kostní dřeně tragicky chybějí. Šance Olomouc proto zahajuje masivní náborovou kampaň „Máš šanci zazářit“

15. února 2022

Dramatický nedostatek potenciálních dárců kostní dřeně hlásí v důsledku koronavirové pandemie nemocnice v České republice. Žalostný trend potvrzují čísla z obou databází, které u nás zájemce o darování krvetvorných buněk registrují. Do Českého registru dárců krvetvorných buněk se jich v roce 2020 přihlásilo nejmíň za posledních pět let a Český národní registr dárců dřeně ve stejném roce zaznamenal pokles zájemců takřka na nulu. Tento neblahý důsledek pandemie se bude snažit zvrátit obecně prospěšná společnost Šance Olomouc, která působí při Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Při příležitosti Dne dětské onkologie, který připadá na úterý 15. února, zahájí společně s Národním registrem dárců kostní dřeně rozsáhlou náborovou kampaň nazvanou Máš šanci zazářit.

„Šance Olomouc pomáhá hematologicky, onkologicky a chronicky nemocným dětem a jejich rodinám. Naším hlavním posláním je usnadnit malým pacientům náročnou léčbu a pomáhat jim a jejich rodinám v průběhu celé nemoci až po návrat do běžného života. Proto nás velmi trápí stále se snižující zájem o dárcovství kostní dřeně. Nedostatek dárců může mít pro nemocné děti fatální následky,“ vysvětluje motivy kampaně Máš šanci zazářit ředitelka Šance Olomouc Herta Mihálová.

Rychlý úbytek potenciálních dárců kostní dřeně je sice prokazatelně spjatý hlavně s pandemií Covid-19, ale k tomu je potřeba přičíst každoroční vyřazení čtyř tisíc dárců z důvodu věku. „Když k tomu ještě přidáme možné zájemce, kteří se nechají odradit smyšlenkami a mýty o údajně zdlouhavém a bolestivém průběhu dárcovství, mohou být důsledky pro pacienty s poruchou krvetvorby naprosto katastrofální,“ varuje Herta Mihálová. Naráží tak na fakt, že samotný proces registrace zabere jen několik minut a je bezbolestný.

„Sestřičky zájemci vezmou jen kapku krve nebo vatovou tyčinkou vytřou ústa. Zápis tedy vůbec nebolí. Vzorek se potom odešle k vyšetření transplantačních znaků a tím zápis končí,“ popisuje hlavní koordinátorka náboru Českého národního registru dárců kostní dřeně Věra Šilerová. Registrace přitom ještě neznamená, že se zájemce stane dárcem. Pouze 1 % dobrodinců zapsaných v registru se totiž shoduje s nemocným a stane se skutečným dárcem. „Když už by ke shodě s nemocným došlo, zájemci se obávají procesu odběru. Obavy jsou ale zbytečné, protože krvetvorné buňky lze darovat dvěma způsoby: buď klasicky v narkóze z kosti pánevní, nebo pomocí separátoru, který mi je vyfiltruje z krve. Druhý způsob se obejde bez narkózy a je podobný jako darování plazmy,“ zdůrazňuje Věra Šilerová.

Pro snazší registraci zájemců vytvořili pořadatelé kampaně webovou stránku a e-mailovou adresu nabor@sanceolomouc.cz. „Každému, kdo se nám ozve, naplánujeme registraci na míru. Pokud to bude jednotlivec, domluvíme se, aby přišel na dětskou kliniku do naší galerie, kde provedeme zápis. Pokud se ozve větší skupina, firma nebo instituce, přijedeme přímo za nimi s naším mobilním týmem. A díky spolupráci s Karavan centrum Morava, můžeme vyslat do všech krajů Moravy také náš speciální registrační karavan“, popisuje Herta Šůstková z Šance Olomouc. Každý nově zapsaný se navíc může těšit na voucher na lahev vína od společnosti OpenWine, která tímto gestem podpořila naši náborovou výzvu,“ doplňuje Herta Šůstková s tím, že kampaň Máš šanci zazářit ukončí Šance Olomouc v září při příležitosti oslav 30 let své existence.

K zahájení náboru potenciálních dárců kostní dřeně si pořadatelé symbolicky vybrali úterý 15. února, kdy si celý svět připomíná Den dětské onkologie. Podobně jako vloni se uskuteční i v Olomouci řada akcí, jejichž cílem je zlepšit péči o onkologicky nemocné děti a šířit povědomí o dětské onkologii. „Už minulý rok, kdy jsme se ke Dni dětské onkologie připojili poprvé, nám ukázal, že nám lidé ohromně fandí a podporují nás. I proto jsme se rozhodli s tímto datem spojit zahájení kampaně a doufáme, že se do ní naši fanoušci a přátelé zapojí se stejnou vervou jako do Dne dětské onkologie,“ dodává Herta Mihálová. Symbolem Dne dětské onkologie jsou zlaté stužky, jejichž zakoupením lze podpořit hematoonkologické pacienty Dětské kliniky FN Olomouc. Stužky budou v prodeji od 7. do 15. února za symbolickou cenu v lékárnách Fakultní nemocnice Olomouc, ale i na řadě dalších míst v Olomouci. Díky spolupráci se Statutárním městem Olomouc se po setmění zlatě rozzáří i památky na olomouckém Horním náměstí.

Máš šanci zazářit | Náborová kampaň dárců kostní dřeně

  • Pořadatel: Šance Olomouc o.p.s. a Český národní registr dárců kostní dřeně
  • Hlavní partneři: FN Olomouc, Univerzita Palackého, Statutární město Olomouc, Olomoucký kraj, Karavan centrum Morava, OpenWine
  • Podrobné informace: