Dokument teologické fakulty: olomoucké „Nitěnky“ aneb Příběh bez předsudků

29. září 2021

Nenechme se vždy ovlivnit prvním dojmem! Tak by se dalo shrnout motto patnáctiminutového dokumentu, který vznikl pod hlavičkou Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Autorský tým se rozhodl zpracovat příběh dvojčat, která zná od vidění téměř každý Olomoučan – sester Rulíškových, známých spíše jako „Nitěnky“.

  • Lukáš Hodis s paní Juroškovou bezprostředně po skončení rozhovoru (foto: Lukáš Vojáček)

 

Dokument vznikal čtyři měsíce, nyní míří k divákům prostřednictvím Facebooku, kde je uveřejněn na stránce s názvem Trochu jinak. Na dokument naváže také výstava fotografií ze života sester od Emila Pališka, jejíž vernisáž se uskuteční 30. září 2021 v 18 hodin na Olodvorku na Dolním náměstí. Na vernisáži a s ní spojené diskuzi bude osobně přítomna také paní Eva Jurošková (roz. Rulíšková), jedna ze sester.

Tématu předsudků a společenských stereotypů se autoři námětu Evžen Weigl a Lukáš Hodis věnují v grantových projektech. Na základě konkrétního příběhu známých olomouckých postav chtějí přivést diváky k zamyšlení – ne všechno bývá ve skutečnosti takové, jaké se na první pohled může zdát.

„Hledali jsme námět, který by se k našemu tématu vztahoval. Prakticky ihned se nám vybavily sestry Rulíškovy, které zná snad celá Olomouc. Každý o nich říká něco jiného, ale vlastně nikdo nezná jejich skutečný příběh. Co jsme se o jejich životě v průběhu natáčení dozvěděli, nám vyrazilo dech. Nečekali jsme, že to bude tak silné,“ popsal začátky natáčení producent Lukáš Hodis.

Dvě drobné hubené sestry, dvojčata, která prožila velkou část života ve Velké Bystřici. Pracovaly jako zdravotní sestry ve fakultní nemocnici a mají za sebou životní osudy, které by vydaly na celovečerní film. Těžká nemoc dítěte, nevydařená manželství, náročné roky v Holandsku, odloučení od rodiny, zdravotní a psychické problémy, které zapříčinily rozvoj mentální anorexie – nemoci, při níž se člověk snaží odmítáním potravy vypořádat s bolestivými životními událostmi.

„To, čím si v životě sestry Rulíškovy prošly, si umí jen málokdo z nás představit. Přesto není dne, kdy by se kvůli svému vzhledu nesetkaly s urážkami, posměšky a pomluvami kolemjdoucích. Někteří je mají za narkomanky, jiní za bývalé prostitutky a nezdráhají se jim do očí říct, že jsou smrtky, které už tady dlouho nebudou,“ prozradil Hodis.

Vedle řady setkání a rozhovorů pomohl členům dokumentaristickému týmu osobní deník, který jim paní Eva Jurošková spolu s rodinnými alby půjčila.

„Vážíme si toho, že paní Jurošková v sobě dokázala najít sílu podělit se o svůj příběh. Popsala nám silné sesterské pouto i předsudky, se kterými se musí vyrovnávat každý den. Život paní Juroškové mnoho šťastných chvil nepřinesl. Proto věříme, že tímto videem můžeme alespoň něco málo změnit a vrátit radost do života člověku, který si to zaslouží,“ dodal Hodis.

Dokumentární fotografie obou sester, které vznikaly poslední dva roky nezávisle na dokumentu, budou k vidění ve čtvrtek 30. září od 18 hodin v Olodvorku na Dolním náměstí. Fotografie Emila Pališka budou rozděleny do několika cyklů, které zachycují život a prostředí sester Rulíškových. Výstavu zahájí promítání dokumentu, po něm bude následovat diskuze s Evou Juroškovou, Josefem Opluštilem (farářem z Velké Bystřice) a také autory dokumentu.

Dokument lze zhlédnout na facebookové stránce Trochu jinak