Fakultní nemocnice Olomouc zahájila na Silvestra očkování zdravotníků proti COVIDu

31. prosince 2020

Ve středu 30. prosince dorazila do Fakultní nemocnice Olomouc první zásilka vakcín proti onemocnění COVID-19. Část obdržených dávek je předávána dalším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji, část je již využívána pro očkování přímo ve FN Olomouc. To bylo zahájeno 31. prosince pomocí dvou mobilních týmů u prioritní skupiny zdravotníků, kteří se v první linii věnují péči o COVID pozitivní pacienty. Od 1. ledna jsou zdravotníci očkování dle priorit v závislosti na jejich možném kontaktu s covidovými pacienty.

Na Nový rok přišli do Očkovacího centra Kliniky pracovního lékařství FN Olomouc zaměstnanci největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě, aby obdrželi první dávku přípravku Comirnaty, který dorazil ve středu 30. prosince. Další zdravotníci olomoucké fakultní nemocnice budou očkování už během nadcházejícího víkendu a v prvních dnech všedního týdne nového roku.

„Jsem přesvědčen, že by se každý rozumný a zodpovědný člověk bez kontraindikací měl nechat naočkovat. A nejdůležitější je, abychom takto zvládli ochránit co nejdříve všechny rizikové skupiny,“ uvedl při čekání na svou vakcínu přednosta I. interní kliniky- kardiologické FN Olomouc prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, FACC, MBA.

A jeho slova potvrdil také doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D., ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny FN Olomouc: „Je nesmírně důležité, aby se co nejdříve naočkovala co největší část populace, aby vakcinace měla význam,“ zdůraznil docent Hajdúch.

Ještě jeden důležitý aspekt přidal rovněž viceprezident České lékařské komory a lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Zdeněk Mrozek, Ph.D.: „Očkování je jediná naděje, jak můžeme začít opět žít normálně. Pro mě je to samozřejmé, nechci totiž ohrozit své pacienty ani své blízké,“ konstatoval doktor Mrozek.

Informace o dalším průběhu očkování včetně jeho zahájení pro širokou veřejnost po proočkování zdravotníků v nejtěžších covidových provozech sledujte na webu covid.fnol.cz.

Fotografie a videa z první fáze očkování si můžete prohlédnout zde.