Těhuday je opět tady. Festival plný rad a novinek v oblasti porodu a těhotenství startuje v Olomouci. Poradí i odborníci z fakultní nemocnice

16. května 2022

Na spoustu rad, informací, tipů a novinek z oblasti gynekologie a porodnictví se mohou těšit těhulky, budoucí maminky a jejich partneři na festivalu TěhuDAY, jehož první zastávkou bude již ve středu 22. června od 10 do 18 hodin olomoucké obchodní centrum Galerie Šantovka. Na programu, který nabídne přednášky, workshopy, poradny, prezentace i obchůdky se vším, co k těhotenství, porodu a péči o dítě patří, se významně podílejí odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc. Vstup na akci je zdarma.

„Hlavní myšlenkou celé akce je uspokojit všechny těhulky, maminky, které chtějí načerpat nové poznatky z oblasti gynekologie, porodnictví a zdravého životního stylu pro sebe samou, miminko i celou rodinu. Představíme proto celou řadu uznávaných osobností z řad lékařů, porodních asistentek, dul, fyzioterapeutů, odborníků přes přírodní kosmetiku a zdravé stravování,“ popisuje Gabriela Kotová z pořádající agentury Accord group. Série přednášek, workshopů a vystoupení začne ve druhém patře Galerie Šantovka krátce po 10. hodině.

V půlhodinových intervalech se budou střídat prezentace například o předporodních kurzech, novinkách v předporodní lékařské péči, o porodu a šestinedělí ve FN Olomouc, výživě v těhotenství a při kojení, ale také o nejnovějších metodách léčby neplodnosti, odběru pupečníkové krve nebo psychologické pomoci čerstvým maminkám. „Snažíme se těhulkám nabídnout něco nového, dát prostor inovativním pohledům na tradiční přístupy a diskutovat na aktuální témata a otázky, aby si těhulky, maminky mohly odnést praktické tipy, nápady, inspirace i konkrétní výrobky prověřené týmem odborníků v daném oboru,“ dodává Gabriela Kotová s tím, že po celý den budou pro příchozí připraveny zajímavé dárečky od firmy HIPP a WELEDA.

„Maminkám představíme nejmodernější ultrazvukový přístroj, můžeme i prakticky předvést zobrazení plodu v děloze. Bude přítomno porodní lůžko, na němž si ukážeme možnosti volby polohy při porodu. Budoucí maminky se dozví zajímavé informace také o aromaterapii při porodu nebo technikách využití tradičního mexického šátku rebozo v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. Oblíbený je také simulátor těhotenství, na kterém si mohou vyzkoušet pocity těhotné ženy hlavně tatínci. Přímo na místě mohou zájemci využít možnosti konzultace s porodními asistentkami, nutriční terapeutkou nebo fyzioterapeutkou,“ dodává vrchní sestra Porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc Vladislava Marciánová.

Podrobný program TěhuDAY najdete na webu https://www.tehuday.cz/.