Vůně Vánoc v nemocniční kuchyni. FN Olomouc poděkovala zaměstnancům svátečním menu a nezapomíná ani na pacienty

19. prosince 2025

Směsice vůní vánočních pokrmů se po dva dny rozléhala kuchyní a jídelnou Fakultní nemocnice Olomouc. Vánoční menu pro zaměstnance je každoročně jedním z těch okamžiků, kdy se každodenní provoz na chvíli zpomalí a prostor dostane poděkování – upřímné, poctivé a servírované na talíři.

Během čtvrtka 18. a pátku 19. prosince vydal Stravovací provoz FN Olomouc bezmála šest tisíc svátečních obědů. Konkrétně ve čtvrtek jich bylo 3 086 a v pátek dalších 2 803. Čísla ale sama o sobě nevystihnou atmosféru ani rozsah příprav, které této akci předcházely. V kuchyních se krájely stovky kilogramů masa, míchaly se velké nádoby bramborového salátu, vařily se polévky.

Čtvrteční menu jasně ukázalo, že vánoční klasika má mezi zaměstnanci nemocnice stále pevné místo. Vepřový řízek s bramborovým salátem si vybralo 1 879 strávníků, chuť candáta na másle oslovila 877 zaměstnanců a houbový kuba, který provoněl kuchyni sušenými houbami a majoránkou, potěšil 235 milovníků tradiční postní kuchyně. Jen na tento den bylo potřeba připravit zhruba 300 kilogramů candáta, 285 kilogramů vepřové kotlety, 800 kilogramů brambor a 80 kilogramů majonézy.

Páteční nabídka měla slavnostní, až nedělní charakter. Největší zájem byl o norský filet z lososa s jemnou bramborovou kaší, který si zvolilo 1 516 strávníků. Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem, brusinkami a šlehačkou potvrdila svou pověst jistoty – objednalo si ji 842 zaměstnanců. Lehkost a italský nádech přinesla varianta plněných tortellini se sýry a rajčatovým pyré, po níž sáhlo 685 lidí. Kuchyně tak během jednoho dne zpracovala mimo jiné 150 kilogramů hovězího masa, 230 kilogramů lososa a přibližně 300 kilogramů zeleniny na saláty.

„Volili jsme pokrmy, o kterých víme, že je naši zaměstnanci mají rádi. Rádi zkoušejí nové chutě, ale o Vánocích se často vracejí ke klasice. Zároveň jsme chtěli nabídnout i lehčí či modernější varianty. A protože Vánoce jsou o štědrosti, počítali jsme letos i s většími porcemi,“ shrnuje vedoucí Stravovacího provozu FN Olomouc Iva Benešová.

Symbolickým momentem celé akce byl i páteční výdej obědů, do něhož se tradičně zapojil ředitel nemocnice Roman Havlík. Sváteční menu čeká zaměstnance ve službě i na Štědrý den, a to tradiční smažený kapr s bramborovým salátem, podávaný přímo na pracovištích.

Vánoční péče se však netýká jen zaměstnanců. Fakultní nemocnice Olomouc myslí i na pacienty-strávníky, pro něž je během svátečních dnů připraveno slavnostnější menu. Na Štědrý den 24. prosince je čeká rybí polévka, smažené rybí filé s bramborovým salátem a mandarinka. První svátek vánoční 25. prosince nabídne hovězí polévku s játrovou rýží a pečené kachní stehno s červeným zelím a houskovým knedlíkem. Na Silvestra 31. prosince se podává hovězí polévka s játrovou rýží a smažený krůtí řízek s bramborami a salátem z kysaného zelí. Nový rok 1. ledna 2026 pak otevře čočková polévka a tradiční hovězí svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem.

Tým Stravovacího provozu FN Olomouc děkuje všem strávníkům za přízeň a přeje klidné Vánoce a vše dobré do nového roku. „Jsme tu pro ně a budeme i v následujícím roce,“ uzavírá Iva Benešová.